Ultrazvuk abdomena je sigurno najrašireniji, jer pruža mogućnost provjere gotovo cijele trbušne šupljine i njezinih organa, a ujedno je i neodvojivi dio nadzora pacijenta na ginekološkom i akušerskom odjelu.


23.04.2021

Metoda koja je donijela veliko olakšanje u medicini, kako u otkrivanju uzroka brojnih problema, tako i u samoj dijagnozi i daljnjem liječenju, je ultrazvučni pregled. Ultrazvuk koristi manji uređaj, nazvan sonda, koji se veže na određeni dio tijela koji treba pregledati i šalje visokofrekventne zvučne valove određenim organima, koji se odbijaju natrag na sondu, što rezultira zaslonskom slikom koja može biti dvodimenzionalni, trodimenzionalni ili četverodimenzionalni, tako da imamo 2D, 3D i 4D ultrazvuk. U medicini se uglavnom koriste ultrazvuk srca, ultrazvuk abdomena, ultrazvuk krvnih žila, kao i ultrazvuk štitnjače.

Ultrazvuk abdomena je sigurno najrašireniji, jer pruža mogućnost provjere gotovo cijele trbušne šupljine i njezinih organa, a ujedno je i neodvojivi dio nadzora pacijenta na ginekološkom i akušerskom odjelu.


Koja je svrha ultrazvuka abdomena

Kao što smo već rekli, ultrazvuk abdomena najrašireniji je s njegovom primjenom u medicini jer pruža uvid u unutrašnjost trbušne šupljine, dajući sliku organa koji je čine i njihovo stanje. Jedino nije prikladan za šuplje organe, poput crijeva i želuca, pa se bilježe drugim metodama. Ultrazvuk abdomena izvodi se uglavnom u vremenima kada se sumnja da je tjelesna temperatura proizašla iz neke upale organa u trbuhu, zbog bolova u trbuhu, nadutosti, oteklina, i svakako potreban pregled tijekom trudnoće kada je ovo prva trudnoća određeno., njegovo trajanje, a zatim zdravlje i razvoj samog fetusa.

Ultrazvuk abdomena uključuje pregled gornjeg dijela trbuha, pa se tako provjeravaju jetra, bubrezi, nadbubrežne žlijezde, gušterača, žučni mjehur, slezena, a uz nju glavna krvna žila i njene grane, a to je trbušna aorta. Bez obzira postoje li neki problemi ili ne, savjetuje se ultrazvuk abdomena na ljudima koji su zdravi za rutinsku kontrolu i zdravstvene preglede. Kako ovo nije invazivna metoda, niti pregled koji ima ionizirajuće zračenje, poput RTG-a ili CT-a, MR-a, ultrazvuk ne predstavlja nikakav zdravstveni rizik, pa je dobro provjeriti izgled i zdravlje organa u trbuhu iz s vremena na vrijeme.šuplje i na ovaj način.


Način pripreme za ispitivanje

Što se tiče ultrazvuka abdomena, postoje neka pravila koja se moraju poštivati kako bi slika i pregled bili uspješni, tj. kako bi dobivena slika bila kvalitetna i realna. U ovome je najvažnije slušati savjete svog liječnika koji vas je poslao na pregled, kao i savjete liječnika u vrijeme snimanja. Glavno je pravilo da dan-dva prije ultrazvuka ne smijete jesti hranu koja bubri i puni crijeva i želudac zrakom, jer na taj način slika postaje loša. To su namirnice poput voća, povrća, gaziranih sokova. Najbolje je jesti hranu koja ne opterećuje sam želudac, poput kuhanog mesa, dvopeka, palente i slično.

Opće je pravilo, osim u hitnim slučajevima, šest sati prije pregleda ne jesti ni piti ništa osim vode. Dobro je popiti više vode dva do tri sata prije pregleda, tako da mjehur bude puna, jer se na taj način dobila kvalitetna i dobra ultrazvučna slika.

Zakažite pregled