Jedan od glavnih krivaca kada se radi o zamućenju vida jeste astigmatizam. Može biti urođen, ali se može razviti i kasnije kroz život. Dok kod nekih pacijenata ne stvara nikakve probleme, pa ni ne znaju da ga imaju, kod drugih kroz zamućen vid biva otkriven rutinskim oftalmološkim pregledom.


20.07.2022


Jedan od glavnih krivaca kada se radi o zamućenju vida jeste astigmatizam. Može biti urođen, ali se može razviti i kasnije kroz život. Dok kod nekih pacijenata ne stvara nikakve probleme, pa ni ne znaju da ga imaju, kod drugih kroz zamućen vid biva otkriven rutinskim oftalmološkim pregledom.

Astigmatizam ne predstavlja oboljenje ili bolest oka, već se radi o jednom redovnom stanju koje je prisutno kod oko 30% populacije. Može se reći da je to u najvećoj meri otpički problem, budući da utiče na kvalitet vida. 

Astigmatizam nastaje kod osoba čije oko nema savršeno okrugli oblik. Oko je po svojoj prirodi okruglo, oblika lopte i tada se u njemu svetlost prelama normalno, što za rezultat daje savršeno jasan vid. Kada je oko zakrivljeno, kada je sočivo zakrivljeno i oko ima više oblik ragbi lopte, jajeta, svetlost se ne prelama normalno i rezultat jeste zamagljenost vida, tj. slabiji vid.

Simptomi koji prate astigmatizam

U većine bolesnika nema posebnih simptoma, odnosno jedini simptom je smanjena kvaliteta vida. Ovisno o stanju oka, ovo zamućenje može biti manje, gotovo neprimjetno ili veće, čak ometati svakodnevno funkcioniranje. Osim toga, mogu se javiti i glavobolje koje su posljedica naprezanja oka kako bi se bolje vidjelo, što je u narodu poznato kao "škiljenje". Može doći i do dvoslike, tako da dok gledate određeni predmet, osobu ili bilo što, vidite dvostruko.

Astigmatizam smanjuje sposobnost jasnog viđenja, a to je posebno izraženo u mračnom okruženju, pa osobe s njim imaju smanjenu noćnu vidljivost, što je poseban problem u noćnoj vožnji.

Dijagnoza astigmatizma

Astigmatizam je u najvećoj mjeri genetski uvjetovan, a samim time i prirođen. Iako, ne zna se točno što ga uzrokuje. Osim toga, može se javiti tijekom traume oka, kao i nakon operacija oka koje ostavljaju ožiljak koji utječe na to da se svjetlost u oku ne lomi normalno.

Astigmatizam je vrlo čest kod djece, budući da je to urođeno stanje, ali vrlo je teško primijetiti da slabije vide, s obzirom na to da djeca nisu u stanju procijeniti i jasno reći što ih muči. Simptomi kao što su glavobolja, okretanje glave da nešto bolje vidite, približavanje predmetima i stvarima da ih pregledate, nepodnošenje jakog svjetla, trebali bi biti znakovi da je vrijeme za posjet oftalmologu.

Liječenje astigmatizma

S obzirom da astigmatizam nije očna bolest, već stanje, t.j. problem koji nije strašan, nema lijeka u konkretnom smislu. Korištenjem korekcijskih naočala, kao i kontaktnih leća za osobe koje ne žele naočale, vid se popravlja, a sam astigmatizam prestaje manifestirati prijašnje simptome. U većini slučajeva to je dovoljno da se njime riješi problem, ali ima i onih pacijenata koji ne žele koristiti ni naočale ni leće, pa im jedino preostaje operacija. Operacijom se vid vraća u normalu, čime se u potpunosti rješava sam problem.

Svaku promjenu na oku, osjećaj slabijeg vida, zamućenje, česte bolove u glavi, sljepoočnicama, kod naprezanja oka potrebno je posjetiti oftalmologa jer na rutinskom pregledu većina pacijenata sazna o čemu se radi .

Zakažite pregled