Ulazna vrata u svakom domu imaju višestruku ulogu od kojih se ističu zaštitne, zvučno i toplinsko izolacijske karakteristike.

24.12.2021


Svatko tko prvi put posjećuje naš dom prvo primijeti vrata koja služe kao pregrada između prostorija. Njihova upečatljivost odnosi se na raznolik dizajn koji uključuje boju, teksturu kao i sveobuhvatan materijal od kojeg su izrađene. Ovisno o namjeni prostorije, ovisi o materijalu od kojeg će vrata biti izrađena. Njihovom ugradnjom mora biti zajamčena zaštita i sigurnost.

Kako prilagoditi ulazna vrata specifičnim stambenim prostorima

Svaki ulaz u dom ima zasebnu prostoriju koja se zove hodnik. Hodnici su često mračni i bez prirodnog svjetla. Na temelju toga se poboljšavaju uvjeti same rasvjete te se predlaže ugradnja vrata sa staklenim dijelom. S ovim dizajnom, sama prostorija je dodatno osvijetljena. U ovom slučaju, ugodnost interijera pojačat će se ugradnjom masivnih staklenih vrata, a to su prvenstveno ulazna vrata.

Dnevne sobe su, za razliku od spavaćih, prostorije za popodnevni odmor i prostor su u kojem provodimo većinu vremena. Upravo zbog toga, toplinska izolacija je parametar koji se mora poštivati ugradnjom vrata koja ulaze u prostoriju.

Spavaće sobe su, međutim, zahtjevnije u pogledu poštivanja intimnosti. Osim topline, mora se poštivati i standard zvučne izolacije. Cjelokupni interijer svih prostorija u stanu, počevši od uređenja zidova do postavljene stolarije, odredit će najpovoljniji dizajn ulaznih vrata.

Ugradnja ulaznih vrata u kupaonici mora se poštivati na temelju standarda hidroizolacije, upravo zbog mogućeg vlaženja samih vrata. Za kupaonice koje nemaju prirodnu ventilaciju izbor vrata svodi se na dizajn s PVC oblogom.

Izbor materijala za ulazna vrata

Izbor materijala za vrata svodi se na funkciju prostorije, njene karakteristike i namjenu. Za izbor je presudna kvaliteta, koja je najčešće uvjetovana samim materijalom. Dobra investicija su vrata od punog drveta s istaknutim dizajnom u prirodnom stilu. Svaka vrata trebaju imati određenu stabilnost u svom radu.

Sve atraktivniji materijal za izradu ulaznih vrata je aluminij kao izdržljiv i nadasve izdržljiv materijal u odnosu na druge. Nakon određenog razdoblja korištenja, aluminijska vrata izgledaju jednako nova kao i prvi put nakon proizvodnje. Osim što imaju karakteristiku da se dizajn može vrlo lijepo uklopiti, čine iznimnu toplinsku izolaciju unutarnjih prostora.

PVC materijali našli su primjenu za ugradnju prozora, a zbog konzistentnosti, ulazna vrata često imaju istu boju i materijal. Dobro se kombiniraju u svim sobama, ali je njihova primjena još rjeđa među dnevnim boravcima i spavaćim sobama. Češće se grade za hodnike i kupaonice.

Izbor ulaznih vrata odraz je našeg doma

Prostor u kojem živimo predstavlja osobno okruženje za opuštanje, udobnost i osjećaj potpune sigurnosti. Kako bismo to postigli, adekvatnim odabirom ulaznih vrata unaprjeđujemo život u svom domu. Razmatranje profila i panela od kojih su vrata izrađena je ključno za naš izbor. Za sam izbor presudni su i kvaliteta i veličina kundaka na koje se vrata montiraju. Između ploča treba postaviti zaštitni toplinski izolacijski tampon sloj prema standardima za toplinsku i zvučnu izolaciju. Brave na vratima, kao i cijeli sustav kvaka, trebaju biti izgrađene tako da ne ometaju funkciju vrata, upravo zbog svoje česte i dugotrajne uporabe.

Zakažite pregled