Čini se da nas je suvremeni način života natjerao da tražimo najprirodnije i najučinkovitije načine za borbu protiv napetosti, svakodnevnog stresa i tjeskobe, koja je postala uvjet, a ne bolest suvremenog čovjeka. Može li joga pomoći u svemu tome? Iskustva svih koji su se okušali u vježbama joge i vođenim satovima joge više su nego pozitivna, kako zbog mentalnog, tako i zbog fizičkog zdravlja.

27.04.2021

U posljednja dva desetljeća diljem svijeta zabilježila se ekspanzija pohađanja satova joge, pokušaj mnogih da postanu instruktori joge, iako to sigurno postoji stotinama godina i prakticira isti broj ljudi. Čini se da nas je suvremeni način života natjerao da tražimo najprirodnije i najučinkovitije načine za borbu protiv napetosti, svakodnevnog stresa i tjeskobe, koja je postala uvjet, a ne bolest suvremenog čovjeka. Može li joga pomoći u svemu tome? Iskustva svih koji su se okušali u vježbama joge i vođenim satovima joge više su nego pozitivna, kako zbog mentalnog, tako i zbog fizičkog zdravlja.

Ako prije niste imali kontakt s ovim ili sličnim načinima vježbanja, onda je joga za početnike uvijek najbolja opcija za vas, jer treba krenuti od osnova i onoga što joga predstavlja, kako se izvodi i čemu služi . U svim asanama, odn. joga vježbe, disanje i kretanje odvijaju se istovremeno, što znači da se udisaj pomiče i završava jednim pokretom, a izdah kreće i završava kad drugi pokret i tako nastavlja sinkronizirano. Tako postavljeni disanje i pokreti utječu na poboljšanje psihofizičkog stanja i zdravlja. Međutim, prije odlaska instruktoru uvijek možete potražiti neke osnovne vježbe na internetu i u brojnim priručnicima, isprobati ih i vidjeti koliko vam se sviđaju, iako se neovisni nastup kod kuće ne može usporediti s profesionalno vođenim . Jogu za početnike možda je bolje započeti kod kuće, a evo i nekoliko asana koje možete isprobati.


Vježba palme joge

Ovo je vrlo jednostavna vježba, važno je raditi je polako, korak po korak i uskladiti disanje sa svakom od njih. Prvo lagano raširite stopala i zauzmite uspravni stojeći položaj, dok su vam ruke opuštene uz tijelo. Stavite ruke ispred sebe, isprepletete prste i okrenite dlanove prema van, a zatim ih podignite iznad glave i spustite na glavu. Ovo je početna pozicija. Istodobno udahnite zrak, lagano istegnite prste i podignite spojene ruke iznad glave, a zatim samo malo i lagano stanite, vratite se u početni položaj zrakom. Napravite to u pet do deset ponavljanja. Ovo je asana koja potiče razvoj kod djece i ravnotežu duha i tijela kod starijih osoba, što je čini izvrsnom kad je joga za djecu u pitanju kao i joga za početnike.


Dlan uz bok asane

Ponovo zauzmite početni položaj kao u prethodnoj vježbi joge, s široko raširenim i paralelnim stopalima. Stavite ruke ispred sebe, isprepletete prste i okrenite dlanove prema van, podižući tako ruke iznad glave. Iz ovog početnog položaja za ovu vježbu joge započnite savijanje sa strane, ruku ispruženih iznad glave, udesno, udahom. Tijekom izdaha uspravite se, pričekajte neko vrijeme, a zatim idite ulijevo da se sa uzdahom savijete i izdahnete dok se ispravljate. Ponovite ovu asanu također pet do deset puta. Osim što ćete trenutno uživati u istezanju, ako ga često vježbate, primijetit ćete da s vremenom jačaju bočni mišići, trbušni mišići i kralježnica, a bolovi u leđima nestaju.

Zakažite pregled