Dentalni zdravstveni problemi sve su češći kako starimo, ali postoje i oni ljudi koji su genetski predisponirani da te probleme počnu imati mnogo ranije u mladosti. Naravno, higijena i briga o zdravlju zuba čine najveći dio lijepog osmijeha, no ponekad, osim predanosti i zalaganja za zdravlje zuba, izostane i rezultat, pa dođe do oštećenja ili gubitka zuba. No, ni ta situacija danas nije nerješiva, jer se može nadoknaditi zubnim navlakama.

25.01.2022


Situacije u kojima su zubne kapice dobro rješenje

Previše oštećen zub

Stomatolozi predlažu ugradnju dentalnih navlaka kada je zub toliko oštećen i oštećen jer bi daljnje propadanje uzrokovalo još veće probleme, pa i gubitak cijelog zuba. Stoga, dok god postoji zdrav korijen zuba i barem dio zuba iznad, spašavanje zuba navlakama je najbolje rješenje.

Zubni implantati

Ukoliko ipak dođe do gubitka zuba, navlake također dolaze u obzir ukoliko se pacijent odluči na ugradnju implantata na to mjesto. Implantati se ugrađuju tako da se u čeljust najprije stavi metalni dio koji zamjenjuje korijen, a nakon nekog vremena postavlja se poklopac, odnosno krunica koja preuzima ulogu prirodnog zuba.

U slučaju nezadovoljstva izgledom zuba

Ova situacija posebno je karakteristična za slavne osobe. Kada na jednom od njih gotovo iznenada primijetite blistav osmijeh i zube savršenih proporcija, obično se ne radi o izbjeljivanju zuba u sredini, već o ugradnji dentalnih navlaka. Zatim se na prirodne zube stavlja poklopac koji se prethodno mora izbrusiti kako bi na njih došla krunica, tj. pokriti. Neki bi ovaj zahvat nazvali nepotrebnim ako su prirodni zubi zdravi, a pacijent ih brusi i stavlja navlake bolje boje i oblika. No, kao i kod svih estetskih problema, ako utječe na samopouzdanje i predstavlja veliki psihički problem za pacijenta, ne bi trebao biti isključiv.

Koje su navlake za zube najbolje

Kao i u svim granama medicine, pa tako i u stomatologiji, tehnologija napreduje u području tehnologije i materijala, te u području zahvata i zahvata. Najmodernije koje se mogu ponuditi u smislu zubnih krunica su cirkon-keramičke navlake, koje spadaju u bezmetalne krunice. Ova vrsta keramike pruža najviši estetski domet, odnosno dugovječnost i originalne bijele zube. Također, postoji posebna vrsta keramike koja se postavlja na prednje zube. Kako su ti zubi najvidljiviji u prvom planu, potrebno je ni najmanje ne primijetiti koliko je boja prirodnog zuba na koji se postavlja krunica tamnija nego što bi trebala biti. Kada sumiramo prednosti i nedostatke, dolazimo do zaključka da bezmetalne keramičke krunice pružaju prirodan izgled, te su vjerna zamjena za prirodne zube. Ako niste sigurni koje su ljuskice za zube najbolje za vas, uvijek se možete raspitati i provjeriti kod profesionalnih stomatologa iz područja protetike, dr. Aleksandre Pavlović i dr. Ane Rakočević iz ordinacije Pavlović. Više o samim čačkalicama i njihovoj cijeni možete vidjeti na sljedećoj poveznici.

Zašto metalokeramičke krunice padaju u zaborav

Metalokeramičke navlake u estetskom smislu gube bitku s keramikom, dok je pobjeđuju po cijeni - metalokeramičke navlake su jeftinije. Drugi nedostatak je što je proces izrade kompliciraniji, zbog kombinacije metala i keramike. Metal daje potrebnu čvrstoću, ali utječe i na boju zuba prilikom postavljanja poklopca. Jedino mjesto gdje je njihova upotreba danas opravdana je postavljanje na stražnje zube, gdje nije toliko uočljivo ako se boja s vremenom mijenja.

Zakažite pregled