Kad su u tijeku planovi za obnovu, preuređenje kuće ili stana, izvjesno je da će se pojaviti i pitanje rasvjete. Rasvjeta već duže vrijeme nije isključivo izvor svjetlosti koji je potreban za bolje i lakše funkcioniranje, već se koristi i kao ukrasni element cijelog prostora, bez obzira na to je li, kao u ovom slučaju, živa ili radnog prostora.

31.07.2021

Kad su u tijeku planovi za obnovu, preuređenje kuće ili stana, izvjesno je da će se pojaviti i pitanje rasvjete. Rasvjeta već duže vrijeme nije isključivo izvor svjetlosti koji je potreban za bolje i lakše funkcioniranje, već se koristi i kao ukrasni element cijelog prostora, bez obzira na to je li, kao u ovom slučaju, živa ili radnog prostora.

Žarulje, lampe, boje osvjetljenja, sve to zajedno utječe na opći dojam koji će unutrašnjost na kraju ostaviti na vas, ali i na one koji vam dođu. Stoga je važno ovom dijelu uređenja doma posvetiti malo više pažnje, te odabrati odgovarajuće svjetlo i izvore svjetla prema prostoriji u koju su umetnuti.


Led stropna svjetla - plafonjere

Ako tražite dovoljnu količinu svjetla, ali jednostavno dizajnersko rješenje koje pristaje gdje god se postavilo, tada su LED plafonjere (stropna svjetla) najbolji izbor. Postoje standardna, potpuno klasična stropna svjetla koja se mogu prilagoditi svim prostorijama, bilo da se radi o kuhinjama, spavaćim sobama, dnevnim boravcima, hodnicima, kupaonici ...

Prilikom odabira LED stropnih svjetiljki uvijek prvo pogledajte boju svjetla koje emitira. Osnovna podjela je na hladno bijelo svjetlo, toplo bijelo svjetlo i topliju žutu nijansu. Hladno svjetlo odlično je za hodnike, kuhinje, kupaonice, jer u njima nikada nema dovoljno svjetla, posebno u hodnicima i kupaonicama koje često nemaju izravan izvor prirodne svjetlosti. LED plafonjere za dnevne sobe i spavaće sobe mogla bi emitirati toplije svjetlo, bijelo ili žuto, kako bi atmosfera u njima bila ugodnija, opuštenija, ali i učinila svjetlo prirodnim za oko.

Ono što je važno reći o LED plafonjerama je da je to izvor svjetla koji troši daleko manje električne energije od obične žarulje, da traje mnogo dulje, pa se njihova kupnja višestruko isplati, kako financijski tako i zato što nemate obvezu čestog mijenjanja. jer im je životni vijek nekoliko godina. Osim toga, svjetlost koju emitiraju prilagođena je ljudskom oku, pa nema napora niti pritiska na sam vid, što odmah pokazuje koliko je rješenje bolje i poželjnije. Naravno, svjetlo koje emitiraju istaknut će svaki kutak vašeg doma na pravi način, pa je to još jedan plus koji će vam se zasigurno svidjeti.


Osvjetljenje kuhinje

Već smo spomenuli da su ledene stropne svjetiljke s hladnim, bijelim svjetlom savršeno rješenje za svaku kuhinju, jer za nju uvijek ima malo svjetla, posebno pri pripremi jela. Za kuhinje je uvijek poželjno dodati još nekoliko izvora svjetlosti, poput traka za led koje se postavljaju neposredno ispod visećih elemenata kuhinjskog namještaja, tako da osvjetljavaju radnu površinu, a svakako čine vrlo lijep ukrasni element cijelom unutrašnjost sobe.


Radna rasvjeta

Prethodno opisani način dodatne rasvjete u kuhinji mogao bi se nazvati radnom rasvjetom, no ovaj put smo ih razdvojili kako bismo svjetiljke postavili unutar radne rasvjete.

Kod svjetiljki najvažnije je odabrati ih tako da ne zauzimaju puno mjesta na stolu, imaju svjetlo koje oponaša prirodno, jer tada neće povećati umor i pospanost, te da sam izvor svjetlosti nije otkriven pa ide vam izravno u oči.ali osvijetliti samo radnu površinu. Na taj način dobivate rasvjetu koja će vas zasigurno učiniti produktivnijim i uspješnijim u poslu.

Zakažite pregled