Kada postanemo roditelji, puni smo slatkih briga kako ćemo se snaći u novoj ulozi. Trudimo se da, dok je beba u stomaku upijemo što više informacija, kako bi što spremniji zakoračili u novo životno poglavlje. Istražujemo kako je nahraniti, presvući, uspavati, ili pak umiriti kada je uznemirena i sve što traži je naša blizina i dodir. Složićemo se, sve su to „ slatke muke “, a sve što nam tada treba su strpljenje i ljubav.

23.11.2022

Najveći izazov za sve roditelje, predstavljaju kolike ili grčevi kod beba, koji se uglavnom javljaju 2-3 nedelje nakon rođenja. Najveći intenzitet dostižu oko 6. nedelje a onda imaju tendenciju smirivanja oko 10. ili 12. nedelje života. Praćeni su neutešnim plačom koji traje satima, nervozom, nespavanjem. Obično se javljaju u poslepodnevnim satima ili uveče, što još više unosi paniku među roditeljima. I onda, kao nekom magijom samo spontano prestanu, vaše novorođenče opet postaje smireno a vi oslobođeni velikog tereta.

Šta mogu biti uzroci?

Do današnjeg dana velika je misterija šta je pravi uzrok grčeva kod beba. U pedijatriji, postoji više teorija o mogućim uzrocima, ali treba imati u vidu da niko do danas nije pronašao pravi lek, pa svi ovi uzroci ostaju u savremenoj medicini samo kao pretpostavke. Generalno mišljenje je da je najčešći uzrok nedovoljno razvijen sistem za varenje kod novorođenčadi. Dolazi do pojave gasova, jer se hrana ne razlaže u dovoljnoj meri a brzo prolazi kroz creva. Tada vazduh ostaje u crevima a sistem za varenje se usporava i ne obavlja svoju funkciju u celosti. Preporučeno vreme između hranjenja je 2-3 sata, da bi se na taj način obezbedila optimalna količina hrane i da ne bi došlo do stezanja mišića u sistemu za varenje. Halapljivo sisanje i nemogućnost podrigivanja posle obroka smatraju se za još jedan uzrok, koji je opšteprihvaćen.

GER ili gastroezofagealni refluks se manifestuje vraćanjem želudačnog sadržaja i hrane, jer mišić koji je zadužen za držanje sadržaja želudca ne obavlja svoju funkciju na vreme. Tada dolazi do bljuckanja ili povraćanja. Prema nekim studijama, pušenje tokom trudnoće ili pasivno udisanje duvanskog dima povećava verovatnoću da ćete imati problema sa kolikama. Takođe, pojedina istraživanja su ukazala na povezanost ovog problema sa hranom koju majka unosi u svoj organizam. Izloženost novopečenih roditelja stresu, kao najvećem neprijatelju za stvaranje pozitivne i opuštene atmosfere u domu, takođe je jedan od mogućih uzroka.

Namirnice koje mogu predstavljati problem

Namirnice, koje se smatraju „ ozloglašenim “ kada su grčevi kod beba u pitanju, najčešće se svrstavaju u dve kategorije, namirnice koje stvaraju gasove i namirnice koje su mogući alergeni. U prvu grupu spadaju: mahunarke, pojedine vrste voća i povrća, čokolada, kao i jako začinjena hrana. Treba izbegavati i sve vrste napitaka koji sadrže kofein, kao što su kafa i gazirana pića. 

U drugu kategoriju se ubrajaju: jaja, orašasti plodovi, pojedine vrste žitarica, riba i morski plodovi, kao i citrusi i bobičasto voće. Alergeni, koji mogu izazvati problem su mleko i mlečni proizvodi. Kada se želi otkriti mogući uzrok kolika, majka obično iz ishrane, na određeno vreme, eliminiše mleko i mlečne proizvode. Ako se ispostavi da mleko nije namirnica koja dovodi do problema, nastavlja se potraga za mogućim uzročnikom. Isključuju se namirnice koje se nalaze  na spisku, a koje majka učestalo konzumira.

5 saveta kako da ublažite grčeve kod beba

Za ovaj problem ne postoji čarobni štapić koji će brzo rešiti problem. Postoje samo razni preparati i metode koje se primenjuju od davnina, koji vam mogu pomoći da ublažite tegobe. Možete pokušati sledeće:

  1. koristite dodatke ishrani koji eliminišu gasove u crevima (probiotici, kapi, čajevi),

  2. podignite bebu nakon obroka, kako bi podrignula i izbacila progutan vazduh,

  3. stavite toplu pelenu na stomačić ili ga masirajte,

  4. uključite muziku ili koristite aparate koji proizvode belu buku za umirenje,

  5. izlazak na svež vazduh ili vožnja kolima, takođe mogu imati umirujuće dejstvo.

Zakažite pregled