Osim adekvatne prehrane, ginekolozi uvijek preporučuju da trudnice svakodnevno uzimaju određene dodatke kako bi nadoknadile sve potrebne vitamine u razdoblju drugog stanja.

28.04.2021

Zdrava, ali i raznolika prehrana tijekom trudnoće nešto je što se preporučuje svim budućim majkama. Na taj se način čuva zdravlje trudnice, ali i potiče pravilan razvoj djeteta. Osim adekvatne prehrane, ginekolozi uvijek preporučuju da trudnice svakodnevno uzimaju određene dodatke kako bi nadoknadile sve potrebne vitamine u razdoblju drugog stanja.

Većina se liječnika slaže s činjenicom da bi žena trebala uključiti određene dodatke vitamina (tri mjeseca prije začeća) kao dodatak prehrani prije nego što planira zatrudnjeti, kako bi se plod pravilno razvijao i poboljšao opće zdravstveno stanje žene.

Što se tiče farmaceutskih proizvoda koji se preporučuju trudnicama, nikada ih ne biste trebali uzimati samostalno, bez prethodnog savjetovanja s odabranim liječnikom.

U nastavku ćemo vam predstaviti popis najvažnijih vitamina i minerala potrebnih za pravilno održavanje trudnoće.


Folat - vrlo važan za razvoj mozga kao i leđne moždine djece

Folat je jedna od najvažnijih hranjivih tvari koja omogućuje normalnu proizvodnju leukocita i eritrocita, a istovremeno opskrbljuje tijelo potrebnom količinom vitamina B9. Trebali biste znati da se folati nalaze u mnogim namirnicama koje su redovito na našem svakodnevnom jelovniku. To su jaja (folat je prisutan u žumanjku), zatim iznutrice (jetra), dok ih je u voću najviše u citrusima i jagodama. Također, određeni postotak folata nalazi se u orašastim plodovima poput oraha i kikirikija, a vrlo su česti u gotovo svim vrstama zelenog povrća (najviše folata ima u svježem špinatu, zatim u blitvi, zelenoj salati itd.).

Iz ovoga možemo zaključiti da je folat svuda oko nas, važno je samo prepoznati u kojoj je hrani u najvećem postotku. Kada su trudnice u pitanju, ginekolozi, osim prirodnog unosa folata, preporučuju i unos folne kiseline na bazi dodataka. Tako ćete od svake trudnice čuti da je počela jesti ovu vrstu vitaminskih dodataka na samom početku trudnoće (često i prije začeća).


Trudnice moraju redovito kontrolirati razinu željeza u krvi

Željezo je jedan od vrlo važnih minerala koji se mora unijeti, pogotovo u razdoblju drugog stanja kada njegov unos treba udvostručiti. Preporučuje se da trudnice dnevno unose oko 30 miligrama željeza, posebno onim ženama koje inače imaju problema s anemijom, tj. s nedostatkom ovog minerala.

Što se tiče namirnica bogatih željezom, to su prvo pileća ili goveđa jetra, zatim govedina, kao i mahunarke (grah, leća, soja), ali i cjelovite žitarice i suho voće.

Kako se trudnice približavaju devetom mjesecu trudnoće, postupno pada željezo u krvi, pa taj mineral treba redovito nadzirati određenim laboratorijskim pretragama.


Hrana bogata omega 3 masnim kiselinama

Dovoljan značaj za pravilan razvoj mozga kod beba je dovoljan unos omega 3 masnih kiselina, bilo prirodno (prehranom) ili dodacima. Preporučuje se da trudnice uzimaju oko 300 mg dnevno u svoje tijelo kako bi se plod pravilno razvijao, kao i radi postizanja bolje tjelesne težine djeteta pri rođenju.

Ako ste zagovornik zdrave prehrane, na vašem je tjednom meniju definitivno neka vrsta ribe, s obzirom na to da upravo meso ima najviše omega 3 masnih kiselina. Ako niste ljubitelj morskih plodova kao i ribe, liječnik će preporučiti unos ovog vitamina na bazi umjetnih dodataka.


Izvor: 4U Pharma

Zakažite pregled