Najbolji pokazatelj da se radi o drugom stanju jeste izostanak menstrualnog krvarenja. Međutim, ovo je simptom trudnoće koji je generalno merodavan kod žena čiji ciklus traje između 28 i 32 dana, tj. čiji je ciklus školski moguće izračunati. Kako, posebno u savremenom životu, takvih slučajeva ima sve manje, izostanak menstruacije se ređe poistovećuje sa drugim stanjem, pa se više misli o nekim novonastalim ili opet započetim zdravstvenim problemima.

19.09.2022

Pored izostanka menstrualnog krvarenja, kao najboljeg pokazatelja za trudnoću u početku, postoje i drugi simptomi koji ukazuju na to da je do začeća došlo. Najveći broj budućih mama otkrije trudnoću u periodu između šeste i osme nedelje, što je u stvari drugi mesec trudnoće. Svakako, neki od simptoma koje ćemo opisati mogu vam pomoći da se odlučite na kupovinu testa ili odlazak kod ginekologa.

Simptomi trudnoće pre izostanka menstruacije

Već u toku prvog meseca trudnoće možete osetiti da je do začeća došlo, to su u stvari rani simptomi trudnoce, jer sve što dolazi kasnije je negde za trudnoću manje-više očekivano.

U prvim nedeljama trudnoće dolazi do nešto sitnijih promena, no, većina žena ih poistovećuje sa PMS-om i zbog toga ne dolazi do pojačane sumnje, sve dok krvarenje ne izostane. Dolazi do promene raspoloženja, dešava se da se iz srećnog momenta nađete u sekundi kada vam se plače bez razloga. 

Pored toga, te prve nedelje mogu biti praćene bolom u donjem delu leđa, kao i u stomaku, što su već poznati menstrualni bolovi koji se ovog puta ne javljaju iz tog razloga. Još neki od ranih simptoma trudnoće su metalni ukus u ustima, pojačana čula mirisa i ukusa, a može se pojaviti i tačkasto krvarenje, ali je krv tamnije braon boje. Ovo je period i kada je bazalna temperatura tela nešto povišena, a javlja se i pojačan sekret.

Koji su još simptomi trudnoće?

Kada na kraju prvog meseca trudnoće izostane krvarenje, sumnja ide u pravcu trudnoće, ali se nekada to poveže sa policističnim jajnicima, problemom sa štitnom žlezdom i slično. Međutim, pjava određenih simptoma može da pomogne da kupite test za trudnoću i proverite postoje li neke lepe novosti.

Ono što mnog trudnoće na početku prati jesu mučnina, manjak apetita i nagon za povraćanjem. Sreća u svemu tome jeste što ti rani simptomi uglavnom jesu rani i prestaju krajem trećeg meseca trudnoće. Uz ovo se javljaju pospanost, osećaj umora i malaksalosti, pojačana razdražljivost, kao i sve veća osetljivost grudi. 

Neretko početak trudnoće, kao što smo već naveli, prate bolovi u donjem delu leđa, ali i glavobolje. Ceo ovaj period može da bude praćen vrtoglavicama, pa čak i nesvesticama. Kada su fizičke promene u pitanju, učestalija potreba za mokrenjem i zatvor prate deo fizioloških promena u telu. Osim svih ovih promena, tokom prva tri meseca se sama trudnoća ne oseća, pa čak i onda kada pomsilite da je stomak počeo da raste, to je posledica naduvenosti. Čak je nekada moguće da nakon trećeg meseca opet obučete stare farmerke, jer ste se razduli, pa da tek od petog meseca počnete da primećujete kako stomak raste i da se stvara potreba za novom garderobom. 

Zakažite pregled