Nakit često može biti jedna od najvrjednijih, ali i najskupljih stvari koje posjedujemo. Stoga nije iznenađujuće reći da su neki od najvrjednijih dijamanata stekli i svjetsku slavu. U ovom ćemo tekstu govoriti o najpoznatijim komadima nakita na svijetu i njihovoj povijesti.


23.04.2021

Koh-I-Noor dijamant


Ovaj veličanstveni dijamant od 106 karata nazvan Koh-I-Noor prvi je desetljećima najveći. Povijest ovog dijamanta seže u 16. stoljeće, točnije u 1526. godinu, kada je bio u posjedu indijskog osvajača po imenu Babur.

Ime Koh-I-Noor na perzijskom znači "Planina svjetlosti" i steklo je svjetsku slavu kada je došlo u posjed Britanskog carstva. Dijamant je kraljici Viktoriji dao 1850. godine kao naknadu nakon osvajanja Pandžaba prethodne godine. Kraljica Victoria naknadno je izjavila da dijamant mogu nositi samo ženske vladarice jer on donosi nesreću muškim vladarima.

Nakon smrti kraljice Viktorije, ovaj je dijamant postao dio kraljevskog nakita i stavljen je na krune kraljice Aleksandre, kraljice Marije i kraljice Elizabete, poznate i kao kraljice majke. Dijamant se trenutno nalazi u londonskom Toweru s ostalim komadima kraljevskog nakita.


Srce oceana


Kada govorimo o najpoznatijem nakitu ikada, teško je ne spomenuti Srce oceana koje je Rose nosila u poznatom filmu Titanic iz 1997. godine. Komad nakita u samom filmu, naravno, nije bio stvaran, ali nadahnuo je za izradu pravog nakita koji će biti predstavljen na dodjeli Oscara iste godine.

Glumica koja je u filmu glumila staru Rose, Gloria Stewart, nosila je ogrlicu s 15-karatnim dijamantom vrijednom više od 15 milijuna funti i odmah je od nje napravila jedan od najvrjednijih dijamanata na svijetu.


Pink Graph


Sljedeći komad nakita o kojem ćemo razgovarati je dijamant koji je prodan za 29 milijuna funti 2010. godine, što je u to vrijeme bio najveći iznos koji je netko dao za komad nakita. Lawrence Graf, gospodin koji je kupio dijamant, odmah je ovaj prsten nazvao Rosa Graf.

Vrlo rijetka ružičasta boja ovog dijamanta čini ga nevjerojatno vrijednim. Vjeruje se da je nastanak ove boje posljedica načina na koji je svjetlost padala na ovaj kamen, koji je nastao milijunima godina pod zemljom. Također je poznato da je vrijednost ovog dijamanta toliko velika zbog njegove čistoće i oblika u stilu smaragda.


Zaručnički prsten princeze Diane


18-karatni cejlonski safir uokviren sa 17 briljantnih dijamanata jednom je krasio prst princeze Diane nakon što ju je princ Charles zaprosio. Istodobno je ovaj komad nakita stekao svjetsku slavu. Ovaj prsten izazvao je veliki skandal jer ga je ona osobno odabrala umjesto da je ručno izrađen posebno za nju, kako kaže tradicija.

Princeza Diana ubrzo je postala ikona stila i praćena stopama njezina prstena, postavši jedan od najpoznatijih zaručničkih prstenova na svijetu. Mnogo godina kasnije, naslijeđe ovog prstena zacementirano je nakon što je princ William zaprosio svoju buduću suprugu Kate Middleton s istim prstenom. Zaručnički prstenovi ukrašeni safirima ponovno su postigli nevjerojatnu potražnju i cijenu, a pojavila se i utrka među trgovcima nakitom koji će brzo doći u posjed većeg broja safira.

Zakažite pregled