Bušenje ušiju preraslo je trenda u viševekovnu tradiciju.A sa toliko delova uha dostupnih za bušenje akcenat treba staviti na stil koji nekome odgovara. No prije nego što se odlučite ili odvedete dijete na vježbanje, potražite odgovore na neka od najčešćih pitanja koja postavlja dermatolog.

Što se događa kada vam se probuše uši?

Ako idete u ordinaciju, bilo da se radi o pedijatru ili dermatologu, liječnik će označiti mjesto na kojem želite piercing i upotrijebit će pištolj za bušenje uha. Piercing ima oprugu, a kada se okidač otpusti, naušnice brzo prolaze kroz uho.

Neki studijski centri za tetoviranje i piercing umjesto toga koriste igle. Kada se uho probuši, u ušnoj resici ili hrskavici nastaje sićušna rupa.

Hoće li krvariti?

Hoće li pri bušenju uha doći do krvarenja ovisi o dijelu uha i osobi, jer su svi različiti. Možda ima malo krvi, ali ne bi trebalo biti puno. Ako je krvarenje obilno, odmah potražite liječničku pomoć. Također može doći do krvarenja ako uzimate lijekove za razrjeđivanje krvi ili aspirin.

Boli li vas bušenje ušiju?

To također ovisi o vama i vašem pragu boli. Nakon toga možete osjetiti pulsiranje, ali ne bi trebalo dugo trajati. Uho sadrži brojne živce, ali masnog tkiva u ušnoj resici ima manje od ostalih područja, pa se može osjećati manje bolno.

Kako možete smanjiti bol?

Stavite kocku leda ili paket leda na uho. Hladnoća otupljuje to područje i zbunjuje mozak oko toga odakle bol dolazi. Ne preporučuje se prethodno uzimanje aspirina ili ibuprofena, jer oni razrjeđuju krv i mogu uzrokovati još jače krvarenje.

Kada djetetu treba probušiti uši?

Kod beba je bušenje uha više pitanje kulture nego zdravlja. U nekim kulturama bebama se buše uši nakon samo nekoliko mjeseci. Ako se ipak odlučite probušiti bebi uši u ranim mjesecima, naušnice bi trebale biti blizu ušne resice.

Kako se brinete o tek probušenim ušima?

Važna je dobra njega uha. Kada postoji otvor na koži, tada postoji opasnost od infekcije. Kako biste to spriječili, redovito čistite probušene uši. Očistite područje dva puta dnevno blagim sapunom i vodom. Ako se tuširate, povremeno očistite uho neposredno prije spavanja. Izbjegavajte korištenje antibiotskih masti osim ako vam to ne kaže liječnik.

Nemojte prerano skidati naušnice

Ostavite naušnice najmanje šest tjedana ako su vam u ušnoj resici. Budući da hrskavica ne zacjeljuje tako brzo kao tkivo uha, držite hrskavicu piercingom dulje, najmanje tri do četiri mjeseca. Nakon toga skinite naušnice samo na kratko, jer se rupe još uvijek mogu brzo zatvoriti.

Odaberite te naušnice koje ćete nositi

Prilikom zamjene naušnica pazite da budu izrađene od hipoalergenih materijala kako ne bi izazvale alergijsku reakciju. Četrnaestokaratno zlato, medicinski čelik i titan su najbolji. Ne smiju sadržavati legure nalik niklu koje se često nalaze u nakitu, jer možete razviti osjetljivost.

Kako znati je li došlo do infekcije?

Normalno je ako se nekoliko dana nakon probijanja ušiju pojavi crvenilo, oteklina ili bol. Ali vaše uši bi trebale izgledati sve bolje svakim danom. Ako je sve u redu, a onda uho odjednom počne crveniti i upali se, onda je to obično znak infekcije.

U tom slučaju obratite se liječniku i što prije izliječite infekciju.

30.12.2021

nausnice

Zakažite pregled