Neki imaju estetski problem s obješenim kapcima, neki imaju i zdravstvenih problema jer ne mogu držati oči otvorene. 23.04.2021

Ovisno o uzroku i stupnju opuštanja kapaka, rješenje također može biti i kozmetička, nekirurška i operativna metoda kojom se spušteni kapci kirurški podižu i zateže koža oko očiju.

Svi bi željeli trenutno rješenje, ali koliko su izdržljiva i koliko stvarno pomažu u liječenju problema? Krenimo redom, kroz sustave liječenja pokazat ćemo u kojim slučajevima daju rezultate, a kada to nije slučaj.

Spušteni kapci - kozmetika i mehanička podrška kao rješenje?

Kad primijetimo opuštenost kože oko očiju, prvi impuls je kupiti kreme i losione za ovo područje kako bismo ublažili vidljivo spuštene kapke i umoran izgled. Međutim, koliko takvi proizvodi zaista podižu spuštene kapke i otvorenije oči?

Kreme i pripravci imaju sastojke koji hlade umornu, tanku kožu oko očiju. Ako su problemi uzrokovani ubrzanim tempom života, lošim snom, ovo može biti izvrsno rješenje i kraj problema spuštenim kapcima.

Osim kozmetike, postoje i mehanička sredstva koja drže kožu očnih kapaka podignutom i tako otvaraju oko i pomažu boljem vidu.

Silikonske trake stavljaju se na nabor kapka i ne ometaju treptanje te uspješno podižu spuštene kapke. Naočale s posebnim okvirima također mogu zadržati višak kože oka i biti dio dobrog rješenja ako ta koža nije previše opuštena.

Nehirurške metode podizanja kapaka

Stezanje kapaka bez operacije izvrstan je način za podizanje spuštenih kapaka i usporavanje daljnjeg nabora kože. U područje oko očiju mogu se ubrizgati hijaluronska kiselina i botox, što može dovesti do podizanja kapaka zbog podizanja obrva, ali ova metoda je još uvijek samo za one situacije u kojima nema velikog viška kože koja pada zbog gravitacije .

Konci fizički zatežu kožu i potiču proizvodnju kolagena, što ovaj postupak čini najboljom opcijom prije odluke o operaciji.

Podizanje gornjih kapaka uz pomoć operacije

Blefaroplastika je operacija gornjih kapaka gdje se uklanja višak kože i masti tako da se kapak vrati u svoj prirodni položaj.

Ako je problem u mišiću podizača, koji regulira držanje kapka, tada operacija mora uključivati ili njegovo skraćivanje ili vezivanje za mišiće obrva, koji će tada regulirati spuštene kapke.

Ovo je kirurški postupak i kao i svaki drugi, nosi rizike. Pronađite kvalificiranog kirurga jer ćete s rezultatima morati živjeti do kraja života. Uz to, oporavak je složeniji nego kod nehirurških metoda, pa je dobro odabrati ove postupke samo kada je to posljednja alternativa i kada druge metode nisu dale odgovarajuće rezultate.

Više mogućnosti donosi više šansi za potpuno izlječenje. Negdje će liječenje uzroka dovesti do podizanja kapaka, negdje se višak kože jednostavno mora ukloniti kako bi se postigle vidljive promjene. Dobar rezultat ogleda se u vidljivom smanjenju količine kože koja pritišće vjeđu, pogled je otvoreniji, obrve su podignute, a dobro djeluje i na borama na čelu koje se zatežu.

Ako se odlučite za kreme, pobrinite se da imaju stručne preporuke, ako se odlučite za intervencije, neka ih obavljaju kvalificirani ljudi - kirurzi ili kozmetičari i neka koriste najmodernije materijale. Tek tada ćete imati najbolje rezultate.

Zakažite pregled