Budimo se pospani i odmorni, a čim otvorimo oči, nešto nas odnese u kuhinju i posegne za šalicom. U potrazi za tim dobro poznatim mirisom, nešto nas nesvjesno vuče prema aparatu za kavu koji bi nas trebao razveseliti, a tijekom dana razveseliti, podići nam energiju i potaknuti na zabavu. Ako znamo da sama riječ kava dolazi od arapske riječi “kaweh” i znači snaga, jasno je da u prvoj jutarnjoj šalici kave tražimo snagu. U toj šalici jutarnje kave koja bi trebala započeti dan ima energije i snage.

28.01.2022

Budimo se pospani i odmorni, a čim otvorimo oči, nešto nas odnese u kuhinju i posegne za šalicom. U potrazi za tim dobro poznatim mirisom, nešto nas nesvjesno vuče prema aparatu za kavu koji bi nas trebao razveseliti, a tijekom dana razveseliti, podići nam energiju i potaknuti na zabavu. Ako znamo da sama riječ kava dolazi od arapske riječi “kaweh” i znači snaga, jasno je da u prvoj jutarnjoj šalici kave tražimo snagu. U toj šalici jutarnje kave koja bi trebala započeti dan ima energije i snage. Naša šalica kave samo je jedna od onih 1400 milijuna šalica kave koje se popije dnevno. Uz vodu koja se najviše pije, kava je još jedan napitak, a najslađa je kada je pijemo prije doručka ili uz doručak. Ako pijemo crnu kavu bez šećera, ona ima samo 2-5 kcal po šalici, tako da je praktički bez kalorija.


Ispijanje kave dragocjen je ritual – priča o dostojanstvu i solidarnosti

Ispijanje kave i uživanje u okusu ovog napitka za mnoge je dragocjen ritual. Jedna priča o solidarnosti i humanosti dogodila se nakon rata u Napulju. U poslijeratnim danima, kada su mnogi ostali bez ičega, oni koji su spasili barem dio svoje imovine odlučili su se solidarizirati s drugima, pa su naručili i platili dvije kave, popili jednu, a drugu "uploadali" i otišli za oni koji nisu popili kavu. Tako se rodila ideja o prvoj "visećoj" kavi. Mnogo godina kasnije u Francuskoj je zaživjela "kava na čekanju", pa se u brojnim pariškim kafićima može naručiti kava solidarnosti. Posebno je humano kada u hladnim zimskim danima netko tko nema novaca naruči jedan besplatni i zagrije se ljudskom dobrotom. Proširila se ideja o dobroti, pa u nekim restoranima osim solidarne kave nude i solidarni obrok ili doručak. Najljepše je što sve funkcionira po principu povjerenja.


Espresso kava u kapsulama više je od kave

Ljubitelji espresso kave vjeruju da je kava u kapsulama čaroban napitak koji svaki zadatak čini lakšim i jednostavnijim, pa nije samo kava već čarobno rješenje za sve probleme. Ako se zna da se espresso kava čuva u aluminijskoj hermetički zatvorenoj kapsuli za kavu, koja štiti aromu kave od isparavanja, jasno je zašto svaka šalica ove kave ima poseban okus. Svaki okus ima svoju boju koja označava okus kave u kapsulama, a svi su dizajnirani tako da voda pod tlakom ravnomjerno prolazi kroz kavu u kapsuli, na određenoj temperaturi i tako odvaja svaku česticu arome od kave i priprema najukusnije kava.

Ljubitelji zdravog života trebaju znati da postoji kava u kapsulama bez kofeina, nastala nježnim postupkom dekofeinizacije, prirodnim uklanjanjem kofeina, bez dramatičnih promjena u karakteru kave. Ovaj espresso bez kofeina je sladak i nježan, sa slatkom notom keksa koju stvara kratko prženje kave. Odlično ide uz kolač kuglof. No, da bismo osjetili okus najukusnije kave, moramo znati da je potrebna odgovarajuća veličina šalice, jer veličina šalice određuje hoće li se kava pripremati s previše, premalo ili dovoljno vode, što Najvažnija je za uravnotežen okus.uravnoteženog dana.

Zakažite pregled