Ako se vratimo stoljeće unazad, teško je znati ženu koja u svoje ime ima otvorenu tvrtku kojom upravlja i nekoliko zaposlenika u njoj. To se nekako moglo zamisliti samo u muškoj populaciji. Prethodnih godina žene su bile u podređenom položaju. Veliki dio ženske populacije nigdje nije radio. Bavili su se samo kućom i djecom. Danas je situacija sasvim drugačija. Žensko poduzetništvo postaje sve popularnije

23.04.2021


Svake godine u Srbiji je sve više žena koje su pokrenule neku vrstu vlastitog posla i koje su danas vrlo uspješne poduzetnice s izvrsnom zaradom, bilo na mjesečnom ili godišnjem nivou. Ova činjenica ne bi nas trebala iznenaditi. Poznato je da su pripadnice nježnijeg spola organiziranije, urednije, rječitije i svoj poziv shvaćaju vrlo ozbiljno te mu se u potpunosti daju, za razliku od nekih muškaraca. Tako danas imamo puno uspješnih žena bilo koje profesije u pitanju. Novinari, liječnici, stomatolozi, frizeri samo su neka od zanimanja u kojima su se profesionalno ostvarili i osamostalili u obavljanju posla za koji su se školovali.

Ako također razmišljate o pokretanju vlastitog posla i osnivanju tvrtke za početak, bilo bi pametno unajmiti barem jednu osobu koja vam može biti od pomoći kada je u pitanju pribavljanje potrebne dokumentacije. Advokat vam na početku može biti koristan, a kasnije knjigovođi, komercijalistu i drugima, a sve ovisi o poslu koji planirate raditi.


Žene su danas ambicioznije i obrazovanije nego prije

Ako se vratimo stoljeće unazad, teško je znati ženu koja u svoje ime ima otvorenu tvrtku kojom upravlja i nekoliko zaposlenika u njoj. To se nekako moglo zamisliti samo u muškoj populaciji. Prethodnih godina žene su bile u podređenom položaju. Veliki dio ženske populacije nigdje nije radio. Bavili su se samo kućom i djecom. Danas je situacija sasvim drugačija. Žene su sada ravnopravnije s muškarcima bilo da se radi o kućanskim poslovima, obrazovanju ili položaju na poslu. Dakle, danas imamo velik postotak žena koje su na rukovodećim pozicijama, bilo u poslovnoj sferi ili u politici.

Razlog je taj što žene danas ulažu u svoje obrazovanje, a zatim u karijeru. Na taj način stječu znanje, ali i praksu koja im za godinu dana može donijeti profesionalni napredak.


Biti vlastiti vlasnik donosi velike koristi, posebno za ženu

Kad ste sami sebi šef, sami određujete svoje radno vrijeme, ali i mjesečnu plaću. Stoga je puno lakše koordinirati posao s obitelji i djecom jer raspored sastavljate onako kako vam odgovara. Također, ovaj mjesec možda radite puno više, a sljedeći malo manje, na vama je da odlučite. Primjerice, frizeri i kozmetičari mogu birati koliko će kupac dobiti tijekom dana, hoće li raditi vikendom ili ne, i tako dalje.
Kada se žena bavi poduzetništvom, ona točno zna kako može doći do novih klijenata, kupaca itd. Žene danas imaju osjećaj za prodaju, marketing i točno znaju na kojim poljima mogu očekivati uspjeh. Zbog toga su vrlo uspješni u poduzetničkim vodama i mogu parirati mnogim muškarcima koji već dugo samostalno posluju na tržištu.


Što znači otvaranje tvrtke sa ženskog gledišta?

Kad se žena odluči pokrenuti vlastiti posao, točno zna kako se ponašati kako bi što prije osjetila „plodove“ svog rada. Takve žene imaju inicijativu i dovoljno samopouzdanja da nadmašuju konkurenciju na tržištu, ali i veliku odgovornost i predanost kada je posao u pitanju.

Zakažite pregled