Kad se spomene PVC stolarija, asocijacije su bijeli okviri i velika površina pod duplim staklima. No, boja stolarije ne mora biti isključivo bijela i dobrim odabirom možete dobiti vrlo lijepu imitaciju materijala koji će se savršeno uklopiti s interijerom i eksterijerom prostora.


18.11.2021


Kako obojiti PVC stolariju? Koje opcije postoje? Birate li profile u boji ili bijele?

Moderna PVC stolarija se boji na dva načina:

PVC stolarija postoji desetljećima i uvijek se mogla bojati, ali moderne metode daju dvije mogućnosti:

  • Dodavanje boje u polivinil klorid i stvaranje profila u boji

  • Oslikavanje postojeće stolarije dodavanjem akrilnih boja

Oba sustava su zaštićena i ne mijenjaju se pod utjecajem sunca i drugih atmosferskih uvjeta. To znači da je PVC stolariju moguće koristiti više od 40 godina, a da boja ne izblijedi i bude jednako upečatljiva. Dakle, novi koncept bojanja ne utječe na izgled prozora i vrata koji se inače ne mijenjaju tijekom godina korištenja.


Posebna opcija za lakiranu PVC stolariju

Bijeli profili odabrani su kao najsigurnija varijanta koja će se uklopiti u interijer, ali i vanjsku fasadu. Kod farbane PVC stolarije postoji mogućnost bojanja stolarije tako da ima drugačiju vanjsku i unutarnju boju – heterokrom.

To znači da ne treba praviti kompromise, a boje unutarnje i vanjske stolarije mogu biti različite, ali u skladu s unutarnjim i vanjskim uređenjem. Ova prednost klijentima puno znači jer je teško "pomiriti" dekor fasada i svake sobe tako da se "slažu" s jednom bojom PVC prozora i vrata. Različite boje daju veće mogućnosti za ukrašavanje i skladniji izgled.


Postoje stotine nijansi

Bez pretjerivanja, ali stvarno, PVC stolarija se izrađuje u nekoliko stotina nijansi, pa će svačiji ukus biti zadovoljan.

Klijenti često biraju neutralne boje: bež, svijetlo sivu, oker svjetlije nijanse…, ali biraju i karamelnu, tamno smeđu, tamnoplavu, tamnocrvenu i narančastu… i tako stvaraju zanimljiv kontrast cjelokupnom uređenju.

Dobro je razmisliti o ovim opcijama, iako je lakirana PVC stolarija nešto skuplja jer se prozori i vrata ne mijenjaju često, pa je super kada odmah u startu dobijete vrhunski i moderan izgled.


PVC modeli kao imitacija drveta

Jedna od najmodernijih vrsta boja je imitacija teksture drveta i često je tražena od strane kupaca. Zašto?

Drvo daje mnogo topliji i ugodniji izgled prostoru od bilo koje boje, pa je imitacija drveta jedini dobar izbor za mnoge prostore.

PVC stolarija s imitacijom drveta izrađena je na način da vjerno oponaša izgled drveta, a teško je prepoznati da je zapravo plastična. Čak i izbliza, prozorsko okno i vrata izgledaju baš kao drvo, a ne kao PVC.

Ono što je sjajno je to što postoje različite nijanse teksture drveta, tako da nijedan izbor nije kao ostali. Među oslikanom PVC stolarijom ovaj način bojanja je među najtraženijim.

Budući da je PVC stolarija najjeftinija na tržištu, te donosi najveće uštede energije, postoji financijski prostor za plaćanje dodatne opreme kao što je stolarija u boji. To je čisto estetski aspekt, ali je također vrlo važan tijekom desetljeća korištenja jer su prozori i vrata naš pogled na svijet.

Zakažite pregled