Razgovarajmo malo o kavi. Ne postoji osoba koja barem jednom nije probala ovo najpopularnije piće. Čuli smo da postoje razne vrste crne boje kroz filtar, pa čak je i sada pijemo koristeći razne aparate za espresso kavu. Sve ovisi o našem ukusu i preferencijama.

21.06.2021

Razgovarajmo malo o kavi. Ne postoji osoba koja barem jednom nije probala ovo najpopularnije piće. Čuli smo da postoje razne vrste crne boje kroz filtar, pa čak je i sada pijemo koristeći razne aparate za espresso kavu. Sve ovisi o našem ukusu i preferencijama. Međutim, činjenica je da se kava kao napitak nalazi u svim poznatim drevnim civilizacijama. Upravo zbog svoje sveprisutnosti i jednostavne pripreme, najpoznatije je piće na svijetu. Poznato je da se kava dobiva iz biljke Kava (lat. Coffea), ali samo uzgajivači znaju koliko je vremena potrebno utrošiti za uzgoj. Zanimljiva je činjenica da drvo kave može narasti i do deset metara visine. U rasadnicima naraste do tri metra visine iz praktičnih razloga održavanja i berbe plodova. Najpoznatije plantaže kave nalaze se u Južnoj Americi, Aziji, Indiji i Africi jer sama biljka voli toplinu i vlagu.

Koje vrste kave postoje? 

Uzgajaju se dvije najpoznatije vrste, Arabica i Robusta, i one su među najtraženijima na tržištu. Arabica je najkvalitetnija i zato je vrlo zahtjevna za uzgoj, a čak 80% ove kave u svijetu zasađeno je za proizvodnju. Međutim, u tri godine dobije se između 1 i 3 kg voća. Ova vrsta uključuje nadaleko poznate kave kao što su Minas, Santos, Sigi, Naragogip, Kostarika i Moka. S druge strane, robusta je otpornija biljka jer je otporna na sve bolesti i insekte koji napadaju ovu sortu. Međutim, plodovi su mu mali, a kvaliteta proizvoda je niže rangirana na tržištu. Međutim, većina kava miješa se s robusom u procesu proizvodnje radi punog okusa. Najviše se proizvodi i uzgaja u Vijetnamu, Ugandi, Indiji i Obali Bjelokosti. Primjerice, espresso kava nastaje miješanjem arabice i robuste u posebno dizajniranim aparatima za espresso kavu, gdje se prvo samelje, a zatim prelije vrućom vodom. Cijeli postupak traje oko 30 sekundi nakon čega možemo uživati u savršenoj kombinaciji okusa i mirisa. 

Je li kava zdrav napitak? 

O ovoj temi postoji mnogo kontroverzi među znanstvenicima. Mišljenja su podijeljena i dok jedni zagovaraju njegove blagodati, drugi opet vjeruju da ovo piće nije najbolji izbor za naše tijelo. Kad popijemo jednu šalicu kave od 200 ml, kofein ostaje u našem tijelu oko četiri sata. Dok je u našem sustavu, stimulira naš središnji živčani sustav i utječe na bolji fokus i pažnju. Pomaže nam i tijekom zahtjevnih sportskih aktivnosti. Poznato je da se kofein stavlja u razne pripravke u kozmetičkoj industriji i preporučuje se kao dobar saveznik u borbi protiv celulita. Mane kofeina su u tome što utječe na apsorpciju svih dobrih vitamina i minerala i utječe na nesanicu. Kod nekih ljudi izaziva ovisnost, a klasificiran je kao psihoaktivna tvar. Stoga nemojte pretjerivati. Slušajte svoje tijelo i ako primijetite ubrzani rad srca ili žgaravicu, liječnici savjetuju da odustanete od ovog pića.

Koliko šalica kave popiti dnevno? 

Kao što smo već spomenuli, najbolje je pratiti svoje tijelo i kako ono reagira nakon konzumiranja ove tekućine. Nije poželjno piti više od devet šalica dnevno, jer to može ozbiljno utjecati na vaše zdravlje. Ako ne možete zamisliti dan bez ovog pića, tu su i aparati za espresso kavu bez kofeina.

Jeste li čuli za ove zanimljivosti o kavi?

Poznati skladatelj Johann Sebastian Bach napisao je skladbu posvećenu kavi, a poznati francuski književnik Honore de Balzac navodno je popio 50 000 šalica kave radeći na svom romanu "Ljudska komedija".

Zakažite pregled